
נועה קורנברג – ״המעבר לפרונט יותר קל משחשבתי״
סינגל הבכורה של נועה קורנברג, ״ודאות״, הכה בי די חזק. אני אוהב את האלקטרוניקה שמשתלטת לה בנחת על עוד ועוד חלקות במוזיקה הישראלית, בהתאם למגמה בעולם, ב3-4 שנים האחרונות במיוחד. ״ודאות״ הכיר לי את קורנברג לא רק כמבצעת עם קול מצויין אלא גם ככותבת לא רעה בכלל.
עכשיו היא משחררת אלבום בכורה, ״גברת כפור״, שנע בין אלקטרוניקה מלנכולית (״שעמום״, ״מברשות שיניים״) לפופ נעים (״כביש 31״), ובסך הכל מצליח להיוות חוויה קוהרנטית ונעימה, אך לא כזאת שמלטפת את המאזין – להפך. אולי נקודת החוזק הגדולה ביותר של האלבום היא בכך שהוא מצליח להגיע לעומקים מוזיקליים בלי לוותר על קומוניקטיביות, מילה שנאמרת יותר מידי כמילת גנאי בחוגים מסוימים, לטעמי. האלבום מוצע להאזנה והורדה בחינם (שיטת Pay As You Want) בעמוד הבנדקאמפ של קורנברג, כך שבמקום להאמין למילים שלי מומלץ פשוט להאזין לו בעצמכם.
לרגל יציאת האלבום ערכנו עם נועה ראיון קצר, השני בסדרת Deeply Superficial שלנו, ראיונות קצרים שלא מפחדים לרדת לעומקו של עניין.
הוצאת עכשיו אלבום בכורה. איך זה מרגיש שהוא בחוץ? איך התגובות?
״הרגשת הקלה יותר מהכל. העבודה על גברת כפור ארכה כשנתיים. בהתחלה יש התרגשות עצומה אח"כ תקופה ארוכה ומדהימה של יצירה מוזיקלית וכל הזמן אתה דוגר על הדבר החשוב הזה. מגיע רגע בו מרגישים שזה חייב להיות בחוץ, מתעורר הצורך להשמיע. לרוב זה מתעכב. יש עוד הכנות ופינות לסגור.
כשהגיעו האלבומים הביתה או לחילופין, כשלחצתי share בפייסבוק, פשוט נרגעתי. התגובות טובות ונעימות. זו יצירה מורכבת ושונה, יש מי שמתאהב ישר ויש את אלו שצריכים זמן לעכל. יש תחושה שלאט ובטוח המעגלים מתרחבים ומתווספות עוד אוזניים. אני גאה מאוד באלבום הזה ויש לי סבלנות.״
איזה אומנים משפיעים עליך? לאיזה מוזיקה האזנת בזמן יצירת האלבום?
״אני חייבת להודות שלאחרונה אני שומעת פחות מוזיקה בזמני החופשי מכיוון שכמעט כל זמן פנוי מוקדש למוזיקה שלי או לעבודה שלי כמעצבת פסקול. אך עם זאת, המעט ששמעתי הצליח לעשות טרנספורמציה אדירה בטעם המוזיקלי העדכני שלי. התחלתי את העבודה על האלבום עם רג'ינה ספקטור וסיימתי עם ג'יימס בלייק. יש לי לפעמים הצתה מאוחרת. ההתאהבות שלי במוזיקה אלקטרונית התהוותה בשנתיים האחרונות, ופתאום עולם המוזיקה נראה כמו מקום גדול יותר עם אינסוף אפשרויות.
אני לא אוהבת לדבר על השפעות והשראות יותר מידי כי התשובה הכי מדוייקת נמצאת במוזיקה שלי. צריך פשוט לשמוע. אבל אם אלך רגע למקורות, אספר שיותר מכולם, אביתר בנאי היה עבורי מורה ושער לכתיבה ולפסנתר. בשנים האחרונות הוא קצת פחות בפלייליסט אבל תמיד בלב וכנראה שגם בשירים.״
את האלבום הפיק צח דרורי. למה בחרת לעבוד דווקא איתו?
״כשהתבשלה המחשבה לעשות אלבום, ניגשתי אל ארון הדיסקים וחיפשתי את האהובים עלי ביותר. פתחתי את החוברות, ראיתי מי עשה מה. העיבודים, ההפקות, והשירים שהכי ריגשו אותי, הובילו אליו. ידעתי שלהפיק אלבום זה תהליך ארוך והיה לי חשוב לפנות אל מישהו שיהיה לי אנושית, טוב ונעים לעבוד איתו. מעבר לכישרון האדיר, משהו בו שידר לי צניעות ופשטות. שתי תכונות שאני מאוד מעריכה. בחרתי נכון.״
לסיום, את בכלל באה מתחום הקולנוע, מהלחנת פסקולים. כמה שונה תהליך היצירה? איך זה לעמוד בפרונט?
״הלחנת פסקולים לסרטים זה תחום מדהים ומרתק. יש שם כל כך הרבה עומק ונדרשת רגישות והבנה קולנועית כדי להצליח לעשות את הדבר הנכון בעבור סרט. אני לא רואה הרבה קווי דמיון בין תהליך יצירת פסקול לזה של יצירת שיר. כשאני מלחינה מוזיקה לסרט אני באה לחזק ולדייק אמירה של מישהו אחר. כמובן שאביא לשם גם את עצמי אבל המסגרת מאוד ברורה.
כתיבת שיר והלחנתו הן פעולות שקורות ללא תיווך והתחשבות בגורמים חיצוניים. יש שם חופש מוחלט. כמובן שהעבודה מול ויז'ואל השפיעה על השירים שלי. כשאני שומעת אני גם רואה. לא פעם אנשים ששמעו את השירים אמרו שזה מאוד מורגש. לבחור בתחום של עיצוב פסקול היה מעין הצהרה שלי מול עצמי, שטוב ונעים לי מאחורי הקלעים. המעבר לפרונט מאוד הפחיד אותי אבל בפועל הוא קל בהרבה ממה שחשבתי.״
— —- —
קורנברג תשיק את אלבום הבכורה שלה ב-24/3 באוזןבר (20:00). עד אז, האזינו כאן ל״גברת כפור״ במלואו.
גדולה