״לא צריך מילים במוזיקה״ - טאטרן משיקים אלבום בכורה (ראיון + כרטיסים במתנה)

״לא צריך מילים במוזיקה״ – טאטרן משיקים אלבום בכורה (ראיון + כרטיסים במתנה)

אני לא ממש אוהב מוזיקה אינסטרומנטלית. תהרגו אותי, אבל אני איש של מילים, בחיים בכלל ובשאלת המוזיקה בפרט. זה לא שאני לא אוהב ונהנה מסאונד, מהפקה, מנגינה, גם בלי קשר למילים. אני גם לא מזלזל בכלל ביכולת של מוזיקה אינסטרומנטלית לרגש ולעניין. אפילו קראנו לאלבום המחווה הישראלי לאליוט סמית על שם קטע אינסטרומנטלי, See You In Heaven. לפעמים זה פשוט עובד.

אבל בגדול? בגדול אני לא חסיד. לרוב, מוזיקה אינסטרומנטלית פשוט לא עושה לי את זה. טאטרן כן. לא ברור בדיוק למה. הם לא וירטואזים מוזיקליים יוצאי דופן (למרות שהם ללא ספק יודעים את העבודה), אבל לאורך 11 שירי אלבום הבכורה המאד-מצופה שלהם, Shvat (״שְׁבָט״, החודש העברי), אני מצליח לא רק לא להשתעמם אלא גם להנות. פתיח הגיטרה ב WW III, הקאוור לביטלס (Strawberry Fields Forever. כן, הם עשו את זה. שתי מחיאות כפיים על האומץ), התחושה הכללית. הכל מוקפד ונשמע נהדר ברמקולים שלי. אני מפנטז לרגעים להלביש על חלק מהקטעים זמר R&B אהוב ומפליג בדמיוני לגבי איך זה ישמע. זה ישמע טוב.

טאטרן תמיד היו, בעייני, להקה שהכי מעניין ונכון לשמוע (ולראות) לייב. מסוג הלהקות שצומחות עם כל הופעה כזה הוא בעייני מקרה הופעתם בשנה שעברה באינדינגב. נגיע לזה תכף. בכל מקרה, ב-11.11 הם ישיקו את האלבום בבארבי. לרגל המאורע שאלנו אותם כמה שאלות – ויש לנו גם כרטיס זוגי במתנה עבורכם בסוף.

היי טאטרן. איך מרגיש ליצור מוזיקה אינסטרומנטלית בעולם של מילים? איך הקהל אוכל את זה?

״החלוקה של מוסיקה ל"מוסיקה עם מילים" או "מוסיקה בלי מילים" לא מעסיקה אותנו. אנחנו לא מרגישים שצריך מילים במוסיקה וכשאנחנו כותבים אותה, אנחנו עושים את זה בצורה מאד אינטואיטיבית ויוצא משהו שלאו דווקא תוכנן מראש. כל אחד מאיתנו התמקד בכלי שונה (גיטרה, בס ותופים) ומשם באה האמנות שלנו. עבורנו ההלחנה, המחשבה העיבודית והביצוע הם אמצעים מספיקים בשביל להעביר סיפור או רעיון. בכלל, מסר או כוונה יכולים לעבור דרך הרבה תווכים שלאו דווקא כוללים מילים (וגם לאו דווקא כוללים מוסיקה), כמו מחול, ציור, מתמטיקה, או אפילו מבט אנושי. בכל מקרה, כנראה שאם אחד מאיתנו היה זמר או כותב מילים, זה היה בא לידי ביטוי. אבל זה לא המצב.

גם ברמת הקהל, התגובות בהופעות ובאינטרנט לא מתייחסות למחסור כלשהו במילים. נראה לנו שהקהל אוהב את מה שהוא שומע. אנחנו עושים מה שמרגיש לנו נכון ומביא אותנו לידי ביטוי. אנשים מרגישים את זה, והם יכולים לאהוב את זה או לא לאהוב את זה. גם אם זה בלי מילים.״

ההופעה שנה שעברה באינדינגב נתפסת בעייני רבים כרגע מפנה עבורכם בו עלתה רמת ההיכרות איתכם פלאים בסצינה. אתם מסכימים עם זה? מכירים את הדיבור הזה?

״הפעמיים שהופענו באינדינגב היו אירועים מאד חשובים מבחינתינו. להחשף בבת אחת מול הרבה מאד אנשים שהם קהל פוטנציאלי. הפסטיבל הזה מושך אליו הרבה אנשים שפתוחים למוסיקה שבאה ממקומות שונים ומגוונים. זה פתח בפנינו דלת לקהל שהתמיד לבוא להופעות שלנו באופן רציף. אכן בשנה שעברה, הופענו בבמה הגדולה ב"פריים טיים" של הפסטיבל, מה שגרר חשיפה יותר גדולה, וזה הורגש לגמרי בהופעות שבאו אחרי האינדינגב. כל הופעה או פעילות שאנחנו עושים מהווה איזשהי נקודת מפנה, כי כל הופעה מביאה אנשים חדשים ויוצרת ניגון חדש, ומגיעות הזדמנויות חדשות.״

אפרופו מופעים גדולים/חשובים, אתם לקראת השקת אלבום בכורה בבארבי. אתם בהכנות? מתרגשים?

״מבחינת הכנות להשקה, מה שהכי מעניין אותנו כרגע זה שההופעה תבוצע בצורה הכי מוצלחת שיכול להיות – כמו שאנחנו מתייחסים לכל הופעה. זה פעם ראשונה שאנחנו עולים לבארבי לבד, וזה מרגש. על כל שאר העניינים, ההכנות הטכניות וכל הדברים מסביב אחראי המנהל שלנו אייל בסון, שעושה עבודה מטורפת. הכל בשיתוף פעולה תמידי כמובן."

אלבום בכורה זאת חוויה משמעותית. ספרו לי קצת על תהליך היצירה שלו ועל הרגשות שלכם לקראת היציאה שלו לעולם הגדול ולאוזניי הקהל?

״לא התחלנו יום אחד מזה שאמרנו בואו נקים להקה. שלושתינו הכרנו מסיטואציות מוסיקליות שונות. אופיר (בנימינוב, בס) ניגן עם תמוז (דקל, גיטרה) באיזשהו הרכב והם עפו אחד על השני. דן (מאיו, תופים) הכיר את אופיר דרך מוסיקאים חברים משותפים. אופיר חשב שזה יכול להיות מגניב, אז קבענו לנגן. יצא משהו ממש מעניין והיה ברור לנו שיש כאן איזשהו חיבור. ניגנו קטע שאופיר הביא, ויצא משהו די מיוחד. מכאן זה התגלגל לתהליך של כמה חודשים שנפגשנו אך ורק בשביל ליצור, בלי הופעות או בלי מחשבות על איך לקדם את הלהקה. הכל היה תמים, זה הרגיש כאילו אנחנו נפגשים רק בשביל לעשות מוסיקה בשביל עצמנו – וזהו. אחרי התקופה הזאת, נכנסנו לרצף של הופעות – התחלנו להופיע במקומות קטנים, בחינם בעיקר, בשביל שיכירו אותנו.

אנקדוטה אחת מהאולפן – השיר האחרון שעבדנו עליו מתוך האלבום הוא Shvat, על שמו נקרא גם האלבום. עברנו עם הקטע הזה תהליך ארוך. בסשן הראשון שבאנו להקליט לא היינו מרוצים, ושנה אחרי כשנכנסו שוב לאולפן, עדיין הסתבכנו איתו ולקח לנו זמן להבין ולבצע אותו בצורה שתעביר את מה שהוא מועד להעביר מבחינתנו.

את החוויה שלנו עם האלבום כבר עברנו המון פעמים, אבל בעצם החווויה שונה בכל פעם שאנחנו מבצעים את החומרים. תהליך העבודה על האלבום – ההקלטות, המיקסים – היה תהליך נורא אינטנסיבי, ארוך ומספק, בניגוד מסויים לאופן שבו הוא הוקלט, בצורה של נגינה לייב באולפן, בלי תוספות או עריכות ומניפולציות. אנחנו מקווים שהאלבום יגיע להרבה אנשים שיאהבו ויתחברו למוסיקה, ויקחו איתנו חלק במסע המטורף הזה. זה תמיד מרגש. האלבום הזה הוא סוג של סיום התקופה הראשונה של טאטרן, סיום הפרק הראשון, עם הפנים לקראת הפרק השני. אנחנו כבר חושבים על האלבום הבא.״

— — — — —

כאמור, מופע ההשקה של הטאטרנים יתרחש בבארבי ב11.11 ונשארו רק מעט כרטיסים. אך אל יאוש! לנו יש זוג כרטיסים לחלקם לכם במתנה. כל מה שצריך לעשות זה לכתוב כאן בתגובות שם של שיר אינסטרומנטלי אהוב של אמן לא-אינסטרומנטלי ולצרף לינק. זה הכל. בערב ה-1 בנובמבר נסגור את ההגרלה ונכריז על הזוכה המאושר/ת. בהצלחה! (צילום: יואב קדם)